Miten ja miksi minusta tuli kirjansitoja

20.02.2024

Olen helsinkiläinen kirjansitoja. Kirjansitojakisällin ammattitutkinnon suoritin vuonna 2015 ja kirjasitojamestarin tutkinnon vuonna 2018 Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa Vammalassa.

Aiemmalta koulutukseltani olen filosofian maisteri ja olen työskennellyt jo pitkään julkaisutoimittajana. Tätä kautta minulla on suhde kirjoihin myös toiseta näkövinkkelistä.


I am a bookbinder from Helsinki. I completed a professional degree in bookbinding in 2015 and a master degree in 2018 at the Tyrvää College of Crafts and Design in Vammala.

By my previous training I am a Marter of Arts, and I have a long worked as a publishing editor. It is through that I have a relationship with books from a different angle.


Uskoni perinteisen kirjan säilymiseen on vahva - huolimatta digitalisaation voittokulusta ja kirjan uusista sähköisistä formaateista.

Kolmiulotteisen kirjan mahti on sen voittamattomassa muodossa. Lukemiseen tai kirjan käyttämiseen ei tarvita sähköä: päivänvalo tai kynttiläkin riittää. Kirja ei ryydy pakkasessa, sen käyttämiseen ei tarvitse päivittää ohjelmia, ei hankkia uusia koneita eikä siitä synny elektroniikkajätettä.

Kirja on myös kaunis esine ja siihen saa näppituntuman. 

Kirja toimii aina.


My faith in the preservation of traditional book is strong. The power of a three-dimensional book is in its unbeatable form. A book van be read or used without electricity and without software that constantly needs updating. Daylight, or even a candle, is sufficient. 

A book is also a beautiful object.

A book always works.